Din guide till svenska affiliate nätverk

English Swedish

Ordlista

Eftersom de flesta av uttrycken som används inom affiliatebranschen är på engelska har vi här sammanställt en enkel ordlista över några av de vanligaste termerna som används.

Knappt några av orden har vedertagna översättningar på svenska. En del har det men vi har valt att utgå från engelska rakt av. Förklaringen på vad ordet eller begreppet betyder finner du dock på svenska.

A B C   D E F   G H I   J K L   M N O   P Q R   S T U   V X Y   Z Å Ä Ö

Above the Fold

Del av en webbsida som visas när sidan har laddats. Normalt är det den övre delen av en webbsida. Denna term härstammar från tidningsbranschen och hänvisar till den del av framsidan som är synlig när tidningen har vikts.

Affiliate

En webbplatsägare som tjänar en provision för refererade klick, leads eller försäljning till en merchant.

Affiliate Agreement

Avtalet mellan en merchant och en affiliate som reglerar vilkoren för samarbetet.

Affiliate Information Page

En sida (eller sidor) på din webbplats som förklarar klart och tydligt vad ditt affiliate program handlar om.

Affiliate Link

En bit kod som är finns i en grafisk bild eller text som är placerad på en affiliates webbsida. Koden meddelar säljaren att en affiliate skall krediteras kunden eller besökaren som skickas till säljarens webbplats.

Affiliate Manager

Managern för ett affilite program som är ansvarig bl.a. för att skapa ett nyhetsbrev om incitamentsprogram, prognostisering och budgetering, övervaka främre marknadsföringen av programmet och övervakning av industrin för nyheter och trender.

Affiliate Program

En merchant betalar en provision till en affiliate för att genererade klick, leads eller försäljning av refererad av en affiliate.

Affiliate Solution Provider

Ett företag som tillhandahåller nätverket, programvaran och övriga tjänster som behövs för att skapa och spåra ett affiliate program.

Associate

En synonym för affiliate.

Auto-Approve

En process där alla som ansöker om att bli affiliate blir automatiskt godkända.

Auto-Responder

En e-postfunktion som automatiskt skickar ut e-post till någon som sänder ett budskap.

Banner Ad

En bannerannons, en grafisk bild som är en annons.

 

Pay-Per-Sale

Ett program där du som affiliate erhåller provision varje gång någon gör ett köp på handlarens sida via din annons.

Pay-Per-Lead

Ett program där du som affiliate erhåller provision varje gång någon utför en handling som inte direkt är en försäljning utan snarare en marknadsundersökning, anmälan till nyhetsbrev, nedladdning av demo mm.

Pay-Per-Click

Ett program som går ut på att du so affiliate erhåller provision varje gång någon klickar på länken som du visar upp för handlaren. Ofta är PPC kampanjer kombinerade med leads- eller sale- provision.

Residual Earnings

Istället för att bara erhålla provision en gång så får du provision varje gång kunden handlar.

ROI (Return on Investment)

Betyder kort och gott “avkastning på investering”. Målet är såklart att din ROI ska vara så hög som möjligt.

Ett räkneexempel: Låt säga att du marknadsför en produkt som ger dig en vinst på 72:- / omvandling (t ex försäljning). Din investering är 200:- / dag och i snitt genererar du 4,2 säkra omvandlingar. Din ROI är då (4.2 x 72:-) / 200 = 1,512. Vilket innebär att den marknadsföringsstrategi du använder resulterar i att varje investerad krona ger dig 1,512 kr tillbaka. Alltså en vinst på drygt 50 %.

 

Spam

All form av mottagaren oönskade budskap. Vanligtvis via e-post, s.k. skräpmejl. Även vanligt förekommande i forum och bland sociala medier. Detta ska man starkt undvika som marknadsföringskanal om man är mån om sitt rykte.

Storefront

En HTML-sida för affiliates som visar nya eller specialiserade produkter med integrerade affiliatelänkar.

Super Affiliates

Topp 1% av dina affiliate, baserat på prestation och resultat, som genererar merparten av intäkterna för ditt program. De är födda marknadsförare och är mycket framgångsrika med de affiliate program de främjar från sina webbplatser.

Kan också kort och gott betyda affiliate som tjänar väldigt mycket pengar på att vara just affiliate.

Targeted Marketing

Ge rätt erbjudande till rätt kund vid rätt tillfälle.

Tracking Method

Ett sätt som ett program spår försäljning, leads eller klick. Det vanligaste är med hjälp av en unik webbadress (URL) för varje affiliate eller genom att bädda in ett affiliate ID nummer i den länk som behandlas av handlarens mjukvara. Vissa program använder även cookies för att spåra.

Text Link

En länk som inte åtföljs av en grafisk bild.

Two-Tier

En affiliate marketing modell som tillåter affiliates att registrera ytterligare fler affiliates under sig själva. När affiliate som är under dig tjänar provision erhåller du också en provision.

Up-and-Comer

De affiliates som inte genererar de stora intäkterna som super affiliates gör, men de visar sådan potential. Med lite träning och utbildning om din produkt eller tjänst, kan de till slut bli en av dina super affiliates.

 

Viral Marketing

Ett snabbt framförande av ett budskap kring en produkt eller ett erbjudande till vänner och familj genom mun till mun eller e-post. All reklam som sprider sig likt ett virus gör.